Kezeket a magasba! Jó a buli? Nem látom a kezeket! – kiabálja a mikrofonba a vak dj.
Valami ilyesmi történik pálinka fronton is. Amit nem látnak az nincs. Ezt hívják jobb helyeken struccpolitikának. Vagy parasztvakításnak.
Kezeket a magasba! Jó a buli? Nem látom a kezeket! – kiabálja a mikrofonba a vak dj.
Valami ilyesmi történik pálinka fronton is. Amit nem látnak az nincs. Ezt hívják jobb helyeken struccpolitikának. Vagy parasztvakításnak.
"Kifehéredett a pálinkafőzés" – örvendezik megannyi hírportál, a Magyar Nemzet cikke, de leginkább az azt zanzásító pénteki MTI hír alapján. Örvendjünk, mert mindez a pálinka törvénynek köszönhető.
Igaz, teszik hozzá mellékesen, hogy a költségvetés bukott uszkve 6 milliárdot, de a prémium kategóriás pálinkák forgalma nem csökkent, sőt egyre több pálinkafőző berendezést, szakkönyvet adnak el, és a tanfolyamokra is nő az igény.
Tehát ma Magyarországon úgy látszik, hogy a törvényi szabályozást mindenki betartja.
Az örömhírre töltök magamnak egy felest… van még egy üveg szilvám. Zárjegy nélküli. Nem, nem házi főzés, csak éppen a rendszerváltás előtt lett palackozva. A szeszfoka kicsit csökkent, ami ennyi idő alatt nem csoda, de az íze kiváló. Mondhatnám, hogy prémium kategória.
Szóval, ahogy a vak dj sem látja a kezeket, úgy nem látja az állam, hogy mi folyik valójában ki a lepárló készülékekből. Mert ugye a kifehéredés azt jelenti, hogy az adómentesen főzhető mennyiség felett készült gyümölcspárlatok után az adót – mert ugye háztartásonként 50 liter az adómentes – megfizették.
Vagy nem főztek többet, mint az adómentesen főzhető.
Hát a költségvetési bevétel alakulása nem azt mutatja, hogy az év második felében nagyon fizettek volna az otthoni desztillálók. Marad a második lehetőség, senki nem főz az adómentesen előállíthatónál többet.
Ezt meg honnan tetszenek tudni? Elvégre az otthoni pálinkafőző berendezések üzemeltetésének nem feltétele a szeszmérő, így a kutya sem tudja, hogy mennyi pálinka csepeg ki a rézcsövön.
Van egy olyan része is a szabályozásnak, hogy az adómentesen előállított gyümölcspárlatot nem szabad értékesíteni. Nem csak kimérve, hanem egyáltalán. A bűnügyi hírek azt mutatják, hogy ezt a szabályozást is betartja mindenki. Helyes.
Csak azt ne üsse be a keresőbe senki, hogy az apróhirdetésekben mennyiért kínálják a jóféle házi papramorgót, már 1.700,- forintért.
Ez még az önköltségi árat sem nagyon fedezi, elvégre úgy 3-400,- forintból kéne kihozni a gyümölcsöt, meg a lepárló üzemeltetéséhez szükséges tüzelőanyagot.
A legviccesebb a kifehéredés indoklásában a prémium pálinkák fogyásának változatlansága.
Halkan jegyzem meg, hogy a házi nedűknek nem a prémium piacra van kihatása, hanem a kommersz italokéra, azaz az alsó kategóriára.
Biztos bennem van a hiba, de akárhogy keresem, nem találom, hogy a piacnak ez a szegmense mennyivel esett vissza a pálinka szabadságharc eredményeképpen.
A pálinkafőzés kifehéredéséről szóló, hír jól hangzik, csak éppen mintha semmi sem támasztaná alá. Úgy tűnik, pálinka ügyben a kormány struccpolitikát folytat. És ezt még büszkén hirdeti is.
Végül is nem kell a sebességkorlátozást sem kell megszüntetni ahhoz, hogy ne legyen gyorshajtás, elég kidobni az összes traffipaxot.